Fakta om "projekthuset"  

Om huset:

1 ½-plans med källare, boyta ca 125 kvm, byggår 1957, byggmtr ytong/lättbetong. Alltså ett Ytong-hus! Under 70-talet tilläggsisolerades huset samt fick tegelfasad, och ett dubbelgarage byggdes. Jag har satt in Energiglas i nästan alla befintliga fönsterbågar under senare tid.

Värmesystem i huset:

En IVT Optima 700:a LuftVatten-VP sköter uppvärmning/VV till ca70%
Dom andra 30% sköter en NIBE Fighter 200P frånluftsvärmepump som jag installerat för att få bra ventilation i huset pga av Radon (Blåbetong) 200:an sköter uppvärmning av delar av källaren och VV till en av toaletterna.

Ventilation:

Det gamla självdragssystemet är nyttjat/ombyggd till mekaniskventilation/FVP, samt kompletterat med flera frånluftskanaler. Spaltventiler är monterade i samtliga fönster.

Luftsolfångare:

En egenkonstruerad Luftsolfångare på 1.8kvm hjälper till med uppvärmning ventilation och avfuktning i källaren/gillestugan.
Luftsolfångaren installerades sep 03 och har i skrivande stund varit i drift i ca 3400 timmar, tid den gett "överskottsvärme" till källaren. Termostaten är ställd så att när det är 25grader i Lufsolfångaren så startar fläkten, och vid 21grader stannar den. Detta betyder att även vid mulet/varma kvällar så går fläkten vilket hjälper upp temperaturen i källaren.

Eftersom det är mekanisk ventilation i huset så funkar även luftsolfångaren som "tilluftsventil" och även om fläkten inte startat så är det ofta temphöjning jämfört med utetempen som tas tillvara. Högsta uppmätta temphöjning i Luftsolfångaren är 40 grader vilket gav 68 grader ut ifrån den! Kan tillägga att vid en riktigt solig dag kommer tempen i gillestugan upp till ca 25 grader! - Varmt torrt och behagligt! Och vid en sådan "uppvärmning" håller sig faktiskt det torra "inomhusklimat" några dagar!

Energiförbrukning:

Totaltförbrukning med hushållsel/uppvärmning/VV är ca 14.500Kwh/år vilket är riktigt Ok! - Men med dagens ökade Elpriser så är det inte fel om man kan sänka förbrukning lite - Med solens hjälp!


Ovanstående är lite kortfattad beskrivning av mitt "projekthus" och det finns mycket mer att nämna om man har lust, men jag tänker prioritera "Projekt Luftsolvärme" på denna sida istället för massa "runt om kringfakta"